#OmanNäköinenOsallisuus: Keisarin uudet vaatteet ja osallisuus - Savas

#OmanNäköinenOsallisuus: Keisarin uudet vaatteet ja osallisuus

01.12.2021

Keisarin uudet vaatteet ja osallisuus

Tunnette kai sadun keisarin uusista vaatteista, vaatteista, joita ei ollut, vaikka kaikki teeskentelivät ne näkevänsä.  Ihmettelette varmaan, miten tämä satu liittyy osallisuuteen ja erityistä tukea tarvitseviin kuten kehitysvammaisiin henkilöihin ja heidän kanssaan työskenteleviin? Toivottavasti jutun juoni selviää sen lopussa.

Voiko osallisuuden oikeasti nähdä?

Osallisuus näkyy yhteiskunnassamme nykyään kaikkialla, on luonnollista ja toivottavaakin, että myös kehitysvammaisten ihmisten osallisuuden toteutumiseen kiinnitetään huomio. Monet lait viittaavat osallisuuden vaateeseen. Muun muassa laissa (812/2000) sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista painotetaan itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta omien palvelujensa suunnitteluun ja toteuttamiseen. Organisaatioiden strategiat kuvaavat monisäikeisesti tarinaa, jossa asiakkaiden osallisuutta tuetaan ja heidän osallisuutensa toimintaan on arkipäivää. Edellä olevat kuulostavat mielestäni, jos ei aivan saduilta, niin tarinoilta, joissa ollaan vielä matkalla, mutta ei vielä ole päästy onnelliseen loppuun.

Keisarin uudet vaatteet ovat tässä tarinassa kuviteltu osallisuus, keisarin vaatteet, jota me yhdessä ihailemme ja tavoittelemme, vaikkemme niitä aina näe. Osallisuudesta puhutaan usein hallinnollisella puhetasolla ja arkinen, jokapäiväinen ihmisen oman osallisuuden kokemus jää näkymättömiin. Osallisuuden tavoitteena on usein osallisuus itse, hämmentävää. Emme pysty määrittelemään toisen osallisuuden kokemusta ja siksi se on jokaisen itse tehtävä niin myös kehitysvammaisen asiakkaan.  Mitä tarkoittaa osallisuus ja sen kokemus hänen omassa elämässään, yhteisössä ja yhteiskunnassa, kun asiakas on eritystä tukea tarvitseva?

Osalliseksi käsite arkipäiväiseksi ja omannäköiseksi

Mitä asiakkaan osallisuus sitten tarkoittaa?  Keisarin uudet vaatteet on satu, joka kertoo siitä, kun joku asia on ilmiselvä, mutta kukaan ei uskalla sanoa sitä ääneen siitä pelosta, että leimautuu tyhmäksi tai muuten vaan mistään mitään tietämättömäksi. Osalliseksi -hanke tunnustautuu tässä sadun lapseksi, joka toteaa, ettei vaatteita ole.

Osalliseksi -hankkeessa tavoitellaan jokaiselle omannäköistä osallisuutta, joka on nähtävissä ja ymmärrettävissä, arkipäiväisenä asiana. Tämän osallisuusasun kutovat kehitysvammaiset henkilöt itse niin, että heidän jokaisen omannäköinen osallisuus on mahdollista toteutua ja osallisuus sadulla on onnellinen loppu.

Maria Eriksson
Osalliseksi -hankkeen hankekoordinaattori

Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net, Jani Ikonen.

Usein kysyttyä -sivulle ›