#OmanNäköinenOsallisuus: Musiikki kuuluu kaikille! - Savas

#OmanNäköinenOsallisuus: Musiikki kuuluu kaikille!

11.08.2022

Musiikki kuuluu kaikille!

Parasta on keikat! Olen käynyt J. Karjalaisen, Vesa-Matti Loirin, Popedan, Klamydian, Haloo Helsingin keikoilla. Festareilla käyn myös, esimerkiksi Kuopio Rockissa ja Rock in the Cityssä. Viininjuhlilla, kesäteattereissa ja elokuvissa käyn myös. Oon menossa Helsinkiin kesäfestareille kans.”

Korona-aika on ollut pitkä kaikille, myös Arille, aktiiviselle kulttuurin harrastajalle. Keikat, konsertit ja muut tilaisuudet ovat olleet pitkään peruttuja koronan takia. Nyt erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumin toteutuessa myös Ari on päässyt hänelle tärkeän harrastuksen pariin takaisin.

Korona-aikaan ei päässyt mihinkään, nyt onneksi pääsee. Se on niin mukavaa! Ja tärkeetä mulle.

Harrastukset ja itselle tärkeiden asioiden toteuttaminen ovat osa osallisuuden kokemusta. THL:n kehittämä osallisuusindikaattori mittaa juuri osallisuuden kokemusta. Osallisuusindikaattori koostuu 10 väittämästä, joilla kartoitetaan vastaajan kuuluvuuden tunnetta, tekemisten merkityksellisyyttä ja toimintamahdollisuuksia.

Osallisuusindikaattorin väittämä numero 1 Tunnen, että päivittäiset tekemiseni ovat merkityksellisiä ja väittämä numero 7 Pystyn tavoittelemaan minulle tärkeitä asioita – kuvaavat hyvin esimerkiksi harrastusten ja itselle tärkeiden tekemisten merkitystä osallisuuden kokemuksessa.

Tykkään valvoa myöhään, niin jaksan katsoa kaikki keikat. Ostan silloin tällöin bändipaitoja. Käyn menoillani avustajan kanssa. Luen lehdestä tapahtumia, joihin haluan mennä.

Se, että voi harrastaa itselle mieleisiä asioita, edellyttää sitä, että niistä saa tietoa itselleen sopivalla tavalla. Esimerkiksi mainokset ja ilmoitukset erilaisista tapahtumista ja tilaisuuksista löytyvät usein verkosta. On tärkeää, että tieto on siellä kaikille saavutettavassa muodossa. Myös paperisille sanomalehdille ja kadunvarsi-ilmoituksille on myös oma lukijakuntansa.

Saavutettavuuden lisäksi esteettömyys on yksi edellytys osallisuudelle niin keikoilla käymisessä kuin ihan jokapäiväisessä elämässä. Jotta on mahdollisuus osallistua ja olla osallisena, on huomioitava ihmisten erilaisuus ja luoda palvelut, joita kaikki voivat käyttää. Siitä ei ole kenellekään haittaa, kun verkkosivut ovat saavutettavia sekä palvelut ja tilat esteettömiä, päinvastoin.

Tää on hyvä, että on osallisuus. Se on tärkeetä mulle. Tarkoittaa montaa asiaa, se osallisuus. Mulle esimerkiksi sitä, että pääsen keikoille ja festareille.”

Kirjoittajat:

Ari Laakkonen, Savas-Säätiön asukas

Hanna Elfving, Osalliseksi-hankkeen hanketyöntekijä

Usein kysyttyä -sivulle ›