Savaksen historia - Savas

Savaksen historia

Savas perustettiin Pieksämäellä vuonna 1989

Tuohon aikaan kehitysvammaiset ihmiset asuivat pääosin laitoksissa, vanhainkodeissa ja omissa kodeissaan huoltajiensa kanssa. Säätiön tehtävänä oli rakentaa asuntoja laitoksista poismuuttaville kehitysvammaisille. Savossa vammaisten laitoshoitoa tarjosi Vaalijalan keskuslaitos Pieksämäellä. Vaalijalassa oli asukkaita, jotka olivat asuneet laitoksessa koko elämänsä. Savas Tarjosi heille vaihtoehdon, asumisen palvelukodeissa.

Ensimmäisenä valmistui Rahkapuiston palvelukoti Pieksämäelle vuonna 1990. Vuosien mittaan palvelukoteja nousi myös Kerimäelle, Mikkeliin, Iisalmeen, Kuopioon, Mäntyharjulle, Varkauteen ja viimeisimpänä Kallion palvelukoti Kiuruvedelle vuonna 2010. Nykyään Savaksella on 17 palvelukotia, kuusi toimintakeskusta sekä tukiasuntoja Savon alueella.

Toiminnassaan Savas noudattaa Vaalijalan kuntayhtymältä omaksuttuja kristillisen lähimmäisenrakkauden ja ihmisen kunnioituksen perusarvoja. Ne ovat Vaalijalan perustajan, Suomen Kirkon Sisälähetysseuran pappi Otto Aarnisalon perintöä vuodelta 1907. Niissä korostettiin kehitysvammaisten elämän laatua ja ihmisarvon syvää kunnioitusta.


Ihminen edellä – ihmistä varten

Vuosien mittaan Savaksesta on kehittynyt yksi toimialueensa merkittävimpiä yksityisiä tukea tarvitsevien henkilöiden asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palvelujen tuottajia ja kehittäjiä. Savaksen toiminta on näyttänyt suuntaa koko maan kehitysvammapalvelujen tulevalle kehitykselle.

Teksti mukaellen teoksesta: Ihminen edellä – ihmistä varten, Savon Vammaisasuntosäätiö 1989-2019,
Savaksen historia selkosuomeksi (Anna-Liisa Pekkarinen, selkomukautus Pertti Rajala)

Savaksen historia koottiin kirjaksi säätiön 30-vuotisjuhlavuonna 2019.
Historiikki on kirjamuodossa saatavissa säätiön toimistolta, tiedustelut tästä
Ota yhteyttä -lomakkeella.

SAVAS HISTORIA

Ihminen edellä – ihmistä varten

”Perustamisesta lähtien olemme puhuneet laajakatseisten kristillisten arvojen kunnioittamisesta toiminnassamme. Siksi olemme kutsuneet papin jokaisen palvelukodin avajaisiin pitämään kodinsiunauksen.”

Savas-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Sakari Nuutinen

Historia
Usein kysyttyä -sivulle ›